Tervehdys seuralaiset !

Kevät ottaa lämpötilan puolesta takapakkia, mutta onneksi aurinko paistaa.  Se on alkaville kasveille ihan elinehto. Valonmäärän lisääntyminen edesauttaa niin kasvien kuin kasvattajienkin mielenvireyttä.

Tomaatin taimet ovat kaiketi jo pitkällä. Itselläni kokeilussa on amppelitomaatti. Kasvaa nopsaa tahtia, on satoisa , eikä tarvitse poistaa varkaita. Tosin loppukesästä saa poistaa alalehtiä oikein urakalla jotta kasvi saa ilmaa.

Mitä olisi luonnossa tulossa? Nokkosen hennot alut kurkistaa jo maan päällä. Vielä ei saa ruokaa, mutta ei mene kauan. Käenkaali eli ketunleipä on jo poimittavana. Vuohenputkiakin olen jo etsiskellyt, malttamattomana niitäkin odotan.

Lettupannu odottaa kaapissa. Nokkos- ja vuohenputkiletut ovat meidän perheen kevätherkkuja. Helppoja lisättäviä lettutaikinaan. Poimimisen jälkeen kuuman veden käsittely pehmentää luonnon yrttien makua. Pilkkominen pieneksi ja taikinan sekaan. Aluksi voi kokeilla pienellä määrällä.

Kunhan tuo nokkonen hieman kasvaa niin pinaattikeiton tapaan korvaan pinaatin nokkosella. Alkukesän satoa voi pakastaa sellaisenaan, mutta jo kesäkuun alussa kannattaa sitten jo keittää 10 minuuttia. Kaikkine varsineen niin saa piirakkaan hieman purutuntumaa.

Yrttejä ei vielä kannata istutella. Jos kaupasta sattuu lähtemään mukaan basilika, minttu, persilja tai korianteri niin saavat jatkoaikaa kyllä jo ikkunalaudalla. Varmuudella en voi taata, että vielä voisi lisätä niitä ulos.

Lapsenmielisille ja lapsille yleensä voi antaa kuivia herneitä kasvatukseen. Jos teillä vaan on yhtään tilaa niin nyt voi jo aloittaa. Versominen on sen verran hidasta kuitenkin, että äitienpäiväksi ehtivät kasvaa niin, että saa jo uloskin laittaa. Kesäkuun alussa voi odottaa satoa. Onko parempaa herkkua?

Terveisin   Veikko

ps. Veikko edusti seuraamme kevään avajaisissa Lappeenrannan Hankkijassa. Hän kertoi yrttien kasvatuksesta ja niiden hyötykäytöstä.  Kuva Hankkijan tilaisuudesta 20.4.2017.