Yrttineuvojan vinkit tulevaan kevääseen

Puutarha nukkuu vielä, mutta ajatus jo tulevasta kasvukaudesta saa mielen virkistymään. Syksyllä istutetut kukkasipulit odottavat jo malttamattomana pääsyä kasvuun ja tekemään kukkia. Narsissit, tulppaanit, laukat, skillat ja kaikki ne ihanat pikkusipulin kukat, niitä jo haluaisi nähdä.

Muistathan että kukkapenkkiin kasvaa muutakin, voikukka, vuohenputki, maahumala ja jos vaikka mitä. Mitähän niille voisi tehdä? Jotain järkevää hyötykäyttöä, onko sellaista.

 Voikukan voisi yrittää nostaa kukkapenkistä juurineen. Juuret kerätään keväällä ennen kukintaa tai myöhään syksyllä, syksyllä kasvin inuliinipitoisuus on kaikkein suurin.  Kannattaa katsoa paikka, jossa juuria ei ole kitketty pitkään aikaan pois, jotta ne olisivat mahdollisimman isoja. Juurista katkotaan pois pienet haaroittuvat juuret. Voikukkien kannattaa siis antaa kasvaa humuspitoisessa huokoisessa ilmavassa maassa. Parhaimmillaan juuret voivat kasvaa porkkanan kokoisiksi!

Säilöminen onnistuu kuivurilla (sähkö- tai aurinkokuivuri) tai pari tuntia avonaisessa uunissa 50 asteessa (esim. jälkilämmöllä), jonka jälkeen juuret voi laittaa kuivumaan sanomalehden päälle huoneilmaan. Kuivurilla kuivattaessa on hyvä pitää 30 min tauko siinä vaiheessa kun juurien pinta on kuiva mutta sisäosa ei. Silloin kosteus pääsee pehmittämään pinnan ja lopputulos tulee paremmaksi. Juuret kannattaa pilkkoa ennen kuivaamista vähintään pikkurillin kokoisiksi paloiksi.

Juuria voi käyttää tuoreeltaan esim. (sose)keitoissa ja kuivattuina niistä voi tehdä laihdutusteetä tai kahvinkorviketta jauhamalla juurenpalat kahvimyllyssä tai sauvasekoittimella (toimii hyvin!). Jauhettu jauho kannattaa vielä siivilöidä. Kuivattuja paloja voi napostella myös sellaisenaan. Tuoreeltaan juuri maistuu voikukankitkerältä mutta kuivattuna makealta, aivan kuin kuivatuilta hedelmiltä.

Vuohenputki, vihattu ja rakastettu rikkaruoho. Keväällä on paras aika tutustua kasviin. Sato kerätään heti kun kasvua huomataan maan päällä. Lehdet ovat parhaimmillaan vielä nuppuisena. Nopea ryöppääminen laimentaa makua. Nuoret lehdet sopivat erityisesti tomaattiruokiin. Lisäksi niitä voi käyttää keittoihin, patoihin, muhennoksiin, ohukaisiin ja yrttileipiin. Versoja voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla

Yrttineuvojana nämä kotipihan villiyrtit ovat tulleet tutuksi. Onko sinulla uskallusta kokeilla? Olen pitänyt yrttikursseja ja innostus on ollut hyvä. Puutarhaseuran hallitus olisi kiinnostunut tietämään yrttikurssin tarpeellisuudesta seuralle. Laittakaa palautetta jos haluatte kurssittaa itseänne.

Terveisin Veikko Nikkinen

Snellman kesäyliopisto järjestää verkkokoulutuksena kurssin ”Villiyrtit-villejä makuja luonnosta”. Koulutus on neljänä iltana huhti-toukokuussa. Ilmoittautuminen on viimeistään 6.4.2017 ja kurssi maksaa 35 euroa kts. http://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/97/article-20429